top of page

Tittel: "En av mange II" - Foto - print på akryl  50x70 cm, 2014

Prosjekt:  Resirkulert suksess 2014

 

Tittel: ”Første andre og tredjeplass - resirkulering av idrettspremier til unge talenter med anlegg for lang kunstkarriere på et internasjonalt nivå”

 

Materiale: Bearbeidet premiepokaler og remedier fra 70- og 80 tallets fra o-løp miljø.

 

Under bearbeidelsen av dette materialet oppstod tanker rundt dagens kulturpolitikk som henter sin retorikk fra idretten og Widveys nysatsning på olympiatoppen i kunsten, der målgruppen for elitesatsingen er; ”...unge talenter med anlegg for en lang kunstkarriere på et høyt internasjonalt nivå”. Kunstnerne skal bli - morgendagens mestere, på toppnivå, profesjonaliseres, ha ambisjoner og å sprenge grenser etc.

 

Denne retorikken kan virke besnærende men jeg finner den misforstått og vulgær sett i sammenheng med hvordan kunstnere faktisk jobber i dag. Den visuelle kunsten trenger ikke politikere som regulerer kunstneriske uttrykk gjennom å definerer et fiktivt marked. Kunsten trenger å utvikle seg på ulike plan og i ulike sammenhenger og skal  ikke forholde seg til hva som skaper suksess i et kunstmarked. Kunstneren arbeider ikke bare med opplevelser men også erkjennelser, fordypelse og opplysning. Kunstneren skal være fri til å jobbe uavhengig av definerte karriereveier og suksess kan ikke planlegges.

 

Materialet jeg har bearbeidet er hentet fra o-løp miljøet og de fleste premiene er fra faste leverandører i tinn, messing, glass eller krus og objektene varierte fra å være fat, pokaler, vaser, lysestaker eller krus. Noen arrangører bestilte også premier fra lokale håndtverkere og her finner man mye rart av kvalitet. Eksempelvis krus som lekker etc.   

Premiene kunne gjerne være originale og signalisere verdi. Gjenstandene blir ikke bruksgjenstander, selv om de er ment slik, men settes på reoler og hyller i peisestuer og hobbyrom og blir det for mange havner de i kasser på loftet. Jeg finner fenomenet interessant og jeg fasineres av estetikken – både tidsånden og kontrasten til dagens kunst og designestetikk.

”Første andre og tredjeplass - resirkulering av idrettspremier til unge talenter med anlegg for lang kunstkarriere på et internasjonalt  nivå”  2014,
(Messing, tinn og glass, skruer, metalltråd og lerret)

Tittel: "Orientering" - kart på papir tegning  52x42 cm, 2014

Tittel: "Oppturer og nedturer" - lapper på papir tegning  52x42 cm, 2014

Tittel: "Tolv dager" - plaster på papir tegning  52x42 cm 2014

Tittel: "En av mange I" - Foto - print på akryl  50x60 cm, 2014

Tittel: "Krus" - Stablet keramikkrus på akrylplater  40x70 cm, 2014

bottom of page